13 jaanuar, 2011

Kuidas sattuda Vietnami stiilis noavõitluse peaosalisteks ja miks ma magan öösiti mandariinid varvaste vahel?

Mui Ne düünid
Kuna Reisijumal arvas ilmselt, et mu reis on olnud liiga idülliline ja "teravate" elamuste puudulik, otsustas ta selle vea Vietnami surfiparadiisis Mui Ne´s parandada. Mui Ne´s on lisaks metsikutele lainetele olemas liivadüünid, millel väidetavalt saab plasttükkide peal istudes düünist alla kelgutada. Etteruttavalt võin öelda, et see, kes seda väitis, pole ilmselt elu sees ise kelgutanud ega tea, et antud atribuut mingit pikka vastlaliugu küll ei võimalda - sama hästi sobiks kelgutamiseks vana kaloss. Kuna kalossi meil käepärast ei olnud, võtsid mõned meie Mui Ne "kohalike" eestlaste seltskonnast düünidelt lahkuvatelt turistidelt tasuta vastu nimetet plasttükid, mis aga vietnamlastest "ärimeestel" harja punaseks ajas - äri jäi ju tegemata ja dollar plasttüki rendi eest meie käest sisse kasseerimata. Mingil hetkel tekkis sõnelus, siis juba tõuklemine ja järsku oli meie seltskonna ümber kamp kriiskavaid ja karjuvaid väikesi kurje vietnamlasi, noad pihus ja üheseltmõistetavalt selgeks tegemas, et kavatsevad neid kasutada. Üks, kellele ilmselt nuga ei jätkunud, vehkis suure jämeda puutoikaga, hüples ja röökis täiest jõust ja ähvardas oma roikaga kõiki lüüa - polnud vahet, kas ette jäänuks mees, naine või väike laps. Olime justkui sattunud absurdikomöödia sugemetega halva kung - fu filmi stseeni. Kuidagi olukord siiski lõpuks lahenes, aga kriiskavat vietnamlast nähes tekkis ka hiljem väike ebausk - ilmselt on ka see arusaadav, kui plastitüki eest, millesarnaseid Pässa prügimäel tasuta lademetes vedeles, noa ribide vahele saada võib.
Mitte, et ma nii sinisilmne oleks ja arvaks, et Kambodžas üldse kuritegevust ei ole - on ikka, ja pimedal tänavatel üksi ringi kolada üldiselt ei soovitata, aga minul isiklikult ei õnnestunud ühtegi kurja, karjuvat või vägivallatsevat khmeeri näha.

Mui Ne

Mui Ne palmid



Aasias ringiliikumiseks on laialdaselt kasutusel suured bussid, eriti populaarsed on ööbussid. Ööbuss tähendab lihtsas keeles seletatult seda, et buss koosneb kahekordsetest vooditest. Kui Kambodžas on ööbusside voodid suhteliselt suured ja laiad, siis Vietnamist ära sõitsime ööbussiga, mille voodisse magama keerates tundsid, mis tunne võib olla mikrolaineahju topitud kanal.
Kõigepealt annad bussiuksel ära oma papud ja lähed paljaste sõrgade sahinal omale sobivat voodikest otsima. Igalt poolt ripub üle koikude äärte kellegi jäsemeid ja päid - alumised koikuelanikud vestlevad ülemiste naabritega. Mõnest eriti pikalt väljarippuvast jalast mööda saamiseks ei jää muud üle, kui jalaomanikku talla alt kergelt kõditada - selle peale omanik tavaliselt virgub ja koristab oma ripneva kehaosa su teelt ära. Aeg-ajalt potsatab su alumise korruse voodikesse ülakorruse elaniku maist varandust - olgu selleks siis mõni riideese, rummipudel või asjade omanik ise. Lõbus.

Kõige populaarsemad on bussi tagosas olevad magamiskohad, mis on mitmekesi kõrvuti ja ruumi laiutamiseks rohkem - kui veab, saad voodit jagada näiteks Hispaania jalgpallikoondisega. Kui veab vähem, on su voodikaaslaseks mõni väike vietnamlane, aga boonusena võtab vähemalt vähe ruumi. Eriti ekstreemsetel juhtudel poed kaissu mõnele ülilõbusas tujus lällavale venelasele ja tema lahutamatuks kaaslaseks olevale viskipudelile. Kuna meil nii hästi ei vedanud, tuli end pigistada kitsukesse 40 cm laia koikusse, mille jalaosa on kuni põlvedeni kinni ehitatud ja kuhu pead suutma lisaks enda kahele väikesele koivale mahutada ka kogu oma kaasasoleva maise varanduse. Minul näiteks oli selleks peale kõige muu kotitäis mandariine, mis bussi rappumise taktis öösel mu varvaste vahel oma elu elama hakkasid ja milledega ma siis osavalt hommikuni  žonglöörisin.

Ööbuss ja kellegi Tundmatu varbad





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar