04 jaanuar, 2011

You are so beautiful! ehk kuidas khmeerimaa sinu ego hellitab


Kambodžas pole komplimentide saamine üldse keeruline. Vastupidi - komplimente tehakse igal sammul. Siiski pole siinne komplimendikultuur nõmedalt pealetükkiv, nagu italiaanode või lõunaameeriklaste puhul - khmeerimaa inimeste komplimendid on tagasihoidlikud ja meeldivad.

Nii näiteks kiidab noor piimavuntsidega mototakso juht peale seda, kui ta on sind oma vaarvanaisa nooruspõlveaegsel võrril mööda külakesi ringi sõidutanud, häbeliku naeratusega su rohelisi silmi ja teeb ettepaneku sind veel tasuta ringi sõidutada. Või satud Phnom Penh´i girliebaari sisse astudes kohalike prostituuditüdrukute haardesse, kes su heledatkarva juukseid katsuvad ja ülistavad. Igapäevane on, et tänaval jäädakse sulle üksisilmi imetlevalt otsa vaatama ja tagasihoidliku naeratusega "You are beautiful" öeldakse - seejuures ei ole kiitjateks mitte alfaisastest khmeeripoisid (kui siin selliseid üldse leiduks), vaid hoopis kenad khmeeritüdrukud ise. Eks see ole elu igavene dilemma, et igaühe unistus on olla see, kes ta pole: kui valged naised end solaariumis kärsatavad ja spraypäevitust kummardavad, siis pronksikarva khmeeriplikad unistavad olla heledatverd ja poed on pilgeni täis "Whitening" kirjadega kosmeetikatooteid. Mittevalgendavat kreemi, dushigeeli või mis iganes muud ilumöginat on pea võimatu leida.

Mõnikord ei ole kambodžalaste komplimendid üldse sulle sõnades välja öeldud, aga need ongi need kõige siiramad ja armsamad. Nii näiteks võib veoautokastitäis lapsi siirast rõõmust hulluda, kui sind mototakso tagaistmel mööda linna ringi sõitmas näevad, hambutu khmeeri külamees vaatab sulle otsa ja naeratab su vastu-uudishimulikku pilku nähes oma soojade silmadega, või sikutab väike imeilus khmeeritüdruk oma ema käest, viitab sinule ja ütleb emale tasakesi: "Ilus tüdruk". Või siis surub väike vahva kaluriküla plika, peale seda, kui ta on su fotokaamera ees ennastunustavalt poseerinud, oma kriimulise põse su põse vastu, paneb käed ümber kaela ja lihtsalt hoiab sinust kõvasti kinni...

Kõike seda igal sammul kogedes tunned, kuidas see maa on sind pealaest jalatallani ära hellitanud ja oled pisut kartlik, mismoodi Eestis tagasi olles positiivsest endorfiinilaksust toibuda suudad.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar